A tetőtéri ablakok viszonylag új keletű nyílászárók. Építészeti elemként az 1900-as évek elején jelentek meg. Az első ilyen ablak német gyártmány volt.

Billenő és nyíló ablakok

A tetőtéri ablak különlegessége, hogy a hagyományos ablakokkal ellentétben nem kifelé vagy befelé, hanem felfelé nyílik. Ez számít a tetőtéri ablak alaptípusának. Az ablakot körülbelül 45 fokos szögben lehet feltolni, illetve bizonyos típusoknál átfordítani, ameddig a keret engedi.

A másik típus a billenő ablak, ami 180 fokban átfordítható. Elérhető a kettő kombinációja is, a billenő-felnyíló nyílászáró. Az egyes típusok között csak annyi a különbség, hogy az ablakok mozgása eltér, ami a nyílászáró takarításnál, felújításnál jelenthet előnyt.

Velux a tetőtérben

A Velux tetőtéri ablakok jellemzően 15-90 fokban dönthetőek, ami megkönnyíti a nyílászáró kezelését és tisztítását is. Alapanyagot tekintve a fa és a műanyag bevonatos változatokból lehet választani. Igény szerint készülhet ablak felső vagy alsó kilincsekkel is.

A kilincsek elhelyezése az ablak méretétől függ, illetve meghatározó tényező az is, hogy a padlóhoz képest milyen magasan helyezték el az ablakot. Az számít ideálisnak, ha a padlótól maximum 110 centiméterre kap helyet az ablaknyílás.

Egy tetőtéri ablaknak jobbnak és sokoldalúbbnak kell lennie, mint a nyíló ablakoknak. Miért? A tetőtérben érezhető legjobban az időjárás minden hatása. Emiatt olyan ablak kerülhet a tetőszerkezetbe, ami kiemelkedő hőszigeteléssel rendelkezik, ugyanakkor a szellőzést sem akadályozza. A szél, a csapadék jobban igénybe veszi, de a felületkezelés megóvja az ablak anyagát a károsodástól.

A több rétegű üveggel készült, tartós Velux tetőtéri ablak hozzá illő Velux árnyékolóval megóvja a lakókat tetőtérben tapasztalható kellemetlenségektől.

Keressen minket bizalommal, ha új, tetőtérbe tervezett nyílászárót tervez vásárolni! A Velux ablakait garantáltan, éveken át megelégedéssel tudja majd használni. A nyílászáró rendeléssel kapcsolatban a megadott elérhetőségeinken tud érdeklődni.